Bursa Beton Parlatma
Beton parlatma ile beton yüzey iyileştirilir. Böylece var olan betonun hem dayanıklılığı artar hem de pürüzsüz parlak bir yüzey elde edilir. Bu proses sırasında betonun doğal güzel karakterini ortaya çıkmasını sağlayan ve giderek daha ince aşındırıcılarla yüzeyin taşlanması aşamalarından geçilir. Elde edilen son ürün uzun ömürlü, az bakım gerektiren bir beton zemin olacağı için özellikle ticari alanlarda endüstriyel zeminlerde ve/veya evlerde tercih edilir. Bursa beton parlatma son işlemi sonucunda elde edilen nihai beton zemin hem fonksiyonel, hem de estetik bakımdan çekicidir.
Beton Parlatma Nedir?
Beton parlatma en basit haliyle çok parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi için betonun mekanik olarak taşlanması ve pürüzsüzleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu işlem sırasında ortamın (beton yüzeyin) kusurlarının uzaklaştırılması ve betonun görünümünün daha güzel olması için, her ilerleyen süreçte daha ince elmas aşındırıcıların kullanıldığı basamaklardan geçilir. Önceleri beton parlatma sadece endüstriyel ve ticari alanlarda tercih edilirken zaman geçtikçe evlerde ve diğer ticari mekanlarda da tercih edilmeye başlandı. Bugün hemen hemen bütün iç ve dış mekanlarda kullanılabilen bir yöntem haline geldi.
Beton parlatma sadece zeminin görsel çekiciliğini arttırmakla kalmaz aynı zamanda daha dayanıklı olması, daha kolay bakım sağlanması ve daha iyi ışık yansıtması gibi yararlar da sağlar. Bu bölümde beton parlatma türleri ve ideal beton parlatma koşulları hakkında bilgi veriliyor.
Beton Parlatma Türleri Nelerdir?
Beton parlatmak için kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:
- Kuru Beton Parlatma
- Islak Beton Parlatma
- Taşlama ve Honlama
- Kimyasal Beton Parlatma
- Betonun Tekrar Yüzeylendirilmesi
Uygulanan her bir yöntemin kendine göre avantajları vardır. Bu avantajlara bağlı olarak elde edilen beton zemin gerek endüstriyel zeminlerde gerekse dekoratif konut zeminlerinde kullanılabilir.
Kuru Beton Parlatma Yöntemi
Kuru cilalama ya da kuru beton parlatma yöntemi beton zemin yüzeyin su kullanmadan taşlanması ile yapılır. Daha sonraki aşamada cilalama için elmas aşındırıcılar kullanılır. Kuru beton parlatma yönteminde toz ve ısının uygun biçimde yönetilmesi için özel olarak üretilen ekipmanlar kullanılır.
Kuru cilalama yönteminde işlem basamakları ilerledikçe daha ince elmas kesici dizileri kullanılır. Bu sırada meydana çıkan tozun zemine yapışmadan havada yakalanması için bir vakum sistemi kullanılmalıdır. Kuru parlatma yöntemi su kullanımının zor olduğu ortamlarda ya da son üründe yüksek parlaklık istendiğinde tercih edilir. Gerek konutlarda gerekse ticari mekanlarda tercih edilen bir yöntemdir.
Kuru cilalama uygulandığında elde edilen beton zemin yüksek parlaklıktadır. Olabilecek su hasarlanma riskini en aza indirir. Ayrıca işlem sulu parlatma yöntemine göre daha hızlı sonuçlanır. Kuru parlatma yöntemi, kullanılarak elde edilen beton zemin yüzeyi çok parlak, yüksek düzeyde yansıtıcı ve çok dayanıklıdır.
Islak Beton Parlatma Yöntemi
Islak beton parlatma yöntemi kullanıldığında ortamda oluşabilecek toz miktarı ve aşırı sıcaklık yükselmesi önlenir. Bu metodun uygulanmasında son elde edilen beton yüzeyin daha pürüzsüz olması için taşlama ve cilalama basamaklarında su kullanılır. Elmas aşındırıcılar suyla birlikte kullanıldığı için hem ortamdaki sürtünme azalır hem de yüzey soğutulmuş olur. Su kullanımı ortalığa dökülen kir ve tozun bir yandan hızla uzaklaştırılmasını sağladığı için çalışma alanının daha kontrollü olması sağlanır.
Özellikle büyük ölçekli ticari ve endüstriyel çalışma ortamlarında toz kontrolü çok önemli olduğu için sıklıkla tercih edilir. Islak beton parlatma uygulaması sonucunda pürüzsüz ve yüksek parlaklıkta beton zeminler elde edilir.
Islak cilalamanın havadaki tozu azaltması, aşırı sıcaklık yükselmesini kontrol altında tutması ve pürüzsüz rafine bir yüzey elde edilmesine yol açması en son ürünün kalitesini yükseltir. Ayrıca bu yöntem cilalama ekipmanının da daha uzun ömürlü olmasına imkan tanır.
Taşlama ve Honlama ile Beton Parlatma
Taşlama ve honlama beton parlatma sürecinde yer alan iki ayrı aşamayı oluşturur. Beton yüzeydeki kusurların uzaklaştırılması için öncelikle taşlama işlemi yapılır. Daha sonra elde edilecek beton yüzeyin mat ve/veya yarı parlak olması için honlama aşamasına geçilir. Bu şekilde yapılan beton parlatma işleminde öncelikle yüzeyin taşlanması için kaba elmas aşındırıcılar kullanılır. Daha sonra honlama için daha ince aşındırıcılar kullanılarak işlem sürdürülür.
Taşlama ve honlama basamakları son ürünün fazla yansıtıcı olmayan bir yüzey olması istendiğinde tercih edilir. Elde edilen son beton zemin son derece dekoratif ve fonksiyoneldir. Taşlama ve honlama tekniği ile elde edilen beton yüzey pürüzsüz ve kaygan olmayan bir ortam oluşturur. Her ne kadar diğer yöntemlere göre son ürün daha az parlak olsa da yine de betonun görünümü güzeldir ve dayanıklılığı yüksektir.
Kimyasal Beton Parlatma
Kimyasal beton parlatma yönteminde betonun dayanıklılığının arttırılması ve estetik görünüşünün güzel olması için beton yüzeyi kimyasal yoğunlaştırıcı ve sertleştiriciler ile muamele edilir. Önce beton taşlama işlemi yapılır daha sonra yüzeye nüfuz eden kimyasal maddeler işleme alınır ve yüzeyin sertleşmesi sağlanır. Kullanılan kimyasal maddeler betonun hem yoğunluğunu hem de parlaklığını arttırır.
Özellikle trafiğin çok yoğun olduğu ticari mekanlarda, kimyasal beton parlatma yöntemi tercih edilir. Bu işlem sonucu elde edilen beton zemin lekelenmeye, aşınmaya ve neme karşı çok dirençlidir. Aynı zamanda yüzey parlaktır ve genel olarak kullanılan zeminlerden daha sert olur.
Beton Yenileme
Beton yenileme dendiğinde kast edilen çalışma halihazırda var olan mevcut beton yüzeye bir kaplama uygulanması ve parlak bir görünüm elde etmek için cilalanmasıdır. Bu yöntemde öncelikle mevcut bulunan yüzeye ince bir tabaka beton ya da polimer esaslı kaplama uygulaması yapılır. Bu katmanın sertleşmesi beklenir. Daha sonra istenen son ürünün elde edilmesi için elmas aşındırıcılardan yararlanılarak beton cilalanır.
Beton yenilemenin asıl avantajı eski ya da hasarlı beton yüzeylerin görünümünün onarılmasıdır. Bu nedenle beton yenileme gerek konut gerekse ticari projelerde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir Aşınmış hasarlı yüzeyler canlanır ve yepyeni bir görünüm kazanır. Yüzeyin dayanıklılığının arttırmasının yanı sıra zeminin ihtiyacı olan kapsamlı onarım ya da yenileme gereksinimi de ortadan kalkar.
Beton Parlatma İçin Özel Çevre Koşulları Gerekir Mi?
Beton parlatma işleminden tam randıman alınabilmesi için ortamın kuru olması ve zeminin sağlam olması koşulu aranır. İdeal koşullar arasında kontrollü nem ve sıcaklık tercih edilir Olası sıcaklık dalgalanması kürlenme süresini ve son ürün yüzey kalitesini etkileyebilir. En uygun sıcaklık sınırları 10 derece santigrad ve 29 derece santigrad arasındadır.
Bu sıcaklı aralıkları dışına çıkıldığında betondaki ya da havadaki fazla nem, elde edilen son beton zeminde kabarcıklar oluşmasına yol açabilir. Ortamın nem seviyesinin % 74 ve daha altı olması tercih edilir. Yüksek nem oranı işlemde kürlenme basamağı üzerinde olumsuz etki yaratarak düzgün bir cilalı yüzey elde edilmesini önleyebilir.
Beton parlatma ya da yenileme işlemlerine ihtiyacınız olduğunda Bursa beton parlatma olarak iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşmanızı heyecanla bekliyoruz. Deneyimli kadromuz ve yeterli ekipmanlarımızla sorunlarınızı en kısa sürede en başarılı şekilde çözmek için buradayız.