Bursa Beton Silim
Beton silim uygulaması sonunda ortaya çıkan cilalı beton zemin, bilinen en iyi döşeme malzemesidir. Beton parlatma işi ile uğraşan profesyoneller uygun zemin taşlama ekipmanını seçtikten sonra beton yüzeyin eski ya da yeni olmasına bakmadan yüksek bir parlaklık seviyesine getirinceye kadar taşlama yapar. Beton üstün bir dayanıklılığa sahiptir. Üstelik son derece de estetiktir. Bu nedenler yüzünden söz konusu pürüzsüz ve yüksek parlaklıktaki zemin herkes için çok çekicidir.
Mevcut Beton Zemin Silimi
Yapısal olarak sağlam durumdaki bütün beton zeminler yeni, ya da eski olmasına bakılmaksızın cilalanabilir.
Yeni Beton Zemin Parlatılması
Silim yapılıp parlatılması istenen zeminin yeni olması halinde sonucun istendiği gibi olması için özel karışımlara ihtiyaç duyulmaz. Fakat unutulmaması gereken önemli bir nokta yeterli kürlenmenin sağlanması için işlemin en az 28 günlük zamana ihtiyacı olduğudur. Bu nedenle zemin cilalanmadan en az 28 gün önce kendi yerine yerleştirilmiş olmalıdır.
Yeni zeminlerinin cilalanmasını isteyen bazı kullanıcılar, işlem sırasında gereken cilalama adımlarının azaltılması için en başından zeminin olabildiğince pürüzsüz olmasını talep edebilir.
Var Olan Beton Zemin Parlatılması
Mevcutta hazır bulunan zeminlerin cilalanmasında öncelikle betonun pürüzsüz, yüksek parlaklıkta bir yüzey haline gelinceye kadar taşlamak gerekir. Zemin üzerinde bulunan minik çatlak ve delikler bitmiş zeminin son durumu üzerine etki eder. Genel kural olarak ortamda bulunan kir, yağ, kaplama artıkları ya da lekeleri uzaklaştırmak amacıyla cilalama aşamasına geçilmeden yüzey hazırlığı yapılır.
Fakat her şeye rağmen, dalgalı, üzerinde büyük yama gerektiren yerler bulunan, çok fazla delikli zeminler cilalama sonrası istenen görünüme kavuşmayabilir. Bu nedenle işleme başlamadan önce mutlaka bu konuda yıllar içinde deneyim kazanmış firmalardan fikir alınması gerekebilir.
Eğer temas kurulan profesyonel yüklenici firma söz konusu zeminin cilalanmak için uygun olmadığını söylerse yeniden yüzey çalışması yaptırmakta fayda vardır. Bu amaçla dekoratif bir kaplama kullanarak, yeniden yüzey oluşturulması mevcut zeminde var olan çatlak, leke vb. sorunları gözden uzak tutmanın en iyi yoludur.
Bazı yüklenici firmalar var olan beton yüzeyin katılaşması ve yoğunlaşmasına yardımcı olması amacıyla ilk taşlama basamağından sonra betona iyice işleyen sertleştiriciler uygular. Sertleştirici ya da diğer bir deyişle yoğunlaştırıcılar hem yeni zeminlere hem de eski zeminlere uygulanabilir. Yoğunlaştırıcılar uygulandıkları beton yüzeyle kimyasal reaksiyona girer ve sert kristal bir yapı oluşturur. Yoğunlaştırıcı (sertleştirici) kullanmanın bir başka yararı da betonun toz tutmasına, betona su sızmasına ve/veya lekelenmeye karşı kapsamlı bir koruma sağlamasıdır.
Cilalı Beton Zemin Nereler İçin Uygundur?
Genel olarak piyasada cilalı beton zemin yaptırmayı tercih eden başlıca mekanlar şunlardır:
- Büyük depolar, depo satış noktaları
- Perakende satış yapan mağazalar
- Otel ve restoran zeminleri
- Ofis zeminleri
- Araba galerileri ve showroomlar
- Özel konutlar
- Sağlık merkezleri
Bursa Beton Silimi ve Cilalı Beton Zemin Kullanmanın Avantajları
Yukarıda sözü geçen mekanların iç ve dış zeminlerinde cilalı beton zemin kullanımı tercih edilir. Söz konusu yapı malzemesinin kullanıcıya sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:
- Maliyette ekonomik kar elde edilir. Bitmiş zemin olarak cilalı beton tercih edildiğinde geleneksel zemin kaplama malzemelerinin kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Bakım maliyeti çok azdır.
- Uzun ömürlü bir malzemedir. Cilalı beton zemin döşeme çok dayanıklı olduğundan diğer zemin kaplamaları gibi çabuk hasara uğramaz ve bu hasarı belli etmez.
- Yoğun yaya trafiği olan alanlarda yıpranmadan çok uzun süre kullanılabilir
- Temizlenmesi, ve bakımı kolaydır. Pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu için cilalı beton zemini temizlemek çok kolay ve ekonomiktir. Yapısı gereği üzerinde kir, alerjen ve/veya toz birikmesine mani olur.
- Farklı renk ve tasarımları bulunur.
- Su yalıtımı vardır. Nemin betonun içine sızmasını önler. Fakat buna karşılık beton silim ve parlatılması zeminin nefes almasını sağlar. Ortamın havasız olmasının önüne geçilir. Fayans gibi diğer yapı malzemeleri kullanımı sonucu oluşan sorunlar yaşanmaz.
- Işığı yansıtma özelliği çok fazladır. Böylece döşenmiş olduğu mekana parlak, temiz ve profesyonel bir görüntü verirler. Yansıtma özelliği iyi olduğu için yapay aydınlatma maliyetlerini düşürebilir.
- Çevre dostu olma özelliği vardır. Cilalı beton yer döşemesi sürdürülebilir bir zemin kaplama malzemesidir.
- Yanmaz, kaymaz özelliğe sahip olduğundan güvenli bir malzemedir.
Cilalı Betona Boya Uygulanması
Cilalı beton kullanılıyorsa onu görsel olarak daha da etkileyici hale getirmenin en iyi yolu üzerinde değişik renkler denemektir. Bu amaçla hazırlanan beton boyalar çok geniş bir renk spektrumuna sahiptir. Beton boyalarının en önemli avantajlarından biri de beton zemin ile kimyasal reaksiyona girmemesidir. Bu sayede yaratacakları etki daha kolay tahmin edilebilir. Diğer malzemelerde oranla beneklenme ve lekelenme ihtimali çok düşüktür. Uygulama sırasında yapılacak profesyonel müdahaleler ile karmaşık grafik tasarımlar da oluşturulabilir.
Cilalı betona boya uygulaması için konu üzerinde uzun yıllar çalışan profesyoneller boyanın son cilalamadan hemen önce uygulanmasını ve boya uygulanmasını takip eden aşamada yoğunlaştırıcı kullanılmasını tavsiye eder. Bu konuda çalışan bir başka profesyonel gurup da beton boyaları kolay nüfuz ettiği ve kolay çözündüğü için yoğunlaşma aşamasından sonra da boyama işlemi yapılmasının başarılı bir son ürün eldesine etkili olacağını söylüyor.
Yapılması gereken boya uygulamasının nasıl olması gerektiği, genellikle betonun durumuna bağlıdır. Bu nedenle mutlaka bir profesyonel yüklenici bir firma ile çalışılmalıdır.
Boyama sonrası temizlik yapılırken büyük projelerde vakum geri kazanım sistemi bulunan bir otomatik temizleme makinesi kullanılabilir. Daha küçük çaplı projelerde ise paspas ya da ıslak süpürge kullanımının yeterli olduğu belirtiliyor. Boyanın ilk birkaç dakikada kuruması işlem sırasında avantaj sağlar. Bu sayede boya sonrası son cilalama ve sertleştirme aşamalarına geçilirken, boya kalıntısı giderildikten sonra bekleme zamanı ayrılmasına gerek kalmaz.
Islak veya Kuru Cilalama
Konu ile uğraşan profesyoneller betonu ıslak ya da kuru yöntemler kullanarak cilalayabilir. Piyasada genellikle her iki yöntem kombine olarak kullanılıyor.
Islak beton parlatma işlemi elmas aşındırıcıların soğutulmasında ve taşlama sırasında ortaya çıkan tozun kolayca uzaklaştırılması bakımından avantaj sağlar. Ayrıca su hem sürtünmeyi azaltır, hem de yağlayıcı fonksiyona sahiptir. Bu sayede özellikle yüksek derece sıcaklıkta erime eğilimindeki, reçine bağlı disklerin daha uzun ömürlü olmasına imkan sağlanmış olur. Sıvı yöntem ile cilalama yapıldığında ortaya çıkan bir dezavantaj diğer çalışanların ortamda biriken bulamaç formundaki atığı toplayarak en kısa sürede yok etmeleri gerektiğidir.
Kuru cilalama yönteminde ise su kullanılmaz. Kuru cilalama yöntemi ile çalışan profesyonel yükleniciler ortamda biriken bütün pisliği uzaklaştırabilen ve toz tutma sistemi bulunduran özel makineler kullanır. Kuru cilalama genellikle ilk taşlama basamağı sırasında kullanılır. Taşlama basamakları ilerledikçe yani yüzey gittikçe daha pürüzsüz hale geldikçe kuru cilalama ile başlayan işlemde ıslak cilalamaya geçiş yapılması tercih edilir.
Bununla beraber piyasada kuru cilalamanın sürtünmesinden hasar görmeyecek biçimde yapılmış ve işlemin bütün basamaklarının kuru yapılmasına imkan veren reçine diskler de bulunmaktadır. Tercihe bağlı olarak bu yöntem de kombine yöntem kadar iyi sonuç vermektedir. En iyi sonucu almak için mutlaka profesyonel firma görüşüne başvurulmalıdır.